Vyhledat na blogu

Vaginální výtok není nepřítel

Uveřejněno: 04.12.2021
Kategorie: , Ženské zdraví

Že menstruační krev není jedinou tekutinou vycházející z našich nejcennějších partií, zjistí dříve či později každá dospívající dívka. A jakkoli se o vaginálním výtoku často hovoří spíše v negativním slova smyslu jako o zdravotní komplikaci, tak pokud je bez nepříjemných projevů typu svědění či nelibý zápach, je jevem zcela přirozeným. Naopak je to signál, že naše tělo funguje správně a poševní sliznice dělá vše potřebné pro svou samoúdržbu.

Trocha teorie

Jak už jsme si řekli v úvodu, naprostá většina vaginálních výtoků různých skupenství a intenzity je zcela v pořádku a normální, není se tedy čeho obávat. S vaginálním výtokem se čistí prostředí pochvy od odloučených epitelů vaginální stěny, čímž zabraňuje vzniku infekcí. Zvlhčující funkci hlenu pak ženy ocení při pohlavním styku. K prvním výtokům dochází zpravidla v podobný čas jako k první menstruaci a je tu s námi až do přechodu. Množství, skupenství a pach, potažmo i chuť se mění na základě mnoha faktorů, jako např. ovulace, sexuální vzrušení, dieta, stres či těhotenství.

Každá z nás je trochu jiná, a co je pro jednu malý flíček na spodním prádle, je pro jinou už důvod vzít si nějakou menstruační pomůcku i v ty “obyčejné” dny. Nejčastěji ženy zažívají silnější výtok během ovulace, kdy se tělo snaží vytvořit co nejpříjemnější prostředí pro spermie a usnadnit tak početí. Výtok je spíše průhledný s táhlou konzistencí, naproti tomu v období před menstruací je hustší a bělejší.

Kdy je něco v nepořádku?

Zdravý výtok by měl mít průsvitnou až bílou barvu, záleží na aktuální fázi cyklu. Při začátku a konci menstruace se mísí s krví, bývá tedy běžně narůžovělý či nahnědlý a není třeba si s tímto zabarvením dělat starost. Zápach by měl být jemný, a ne nepříjemný či neobvyklý. Při náhlých změnách ve vůni, množství či skupenství samozřejmě doporučujeme konzultaci s lékařem. Probíhající zánět nebo infekci signalizuje například cuckovitá konzistence, zbarvení do šeda, žluta až zelena, silné svědění, nepříjemný zápach nebo neočekávaný výskyt krve.

Kalhotky Active Brief Moisture Wicking jsou skvělou pojistkou.

Dopřejte si pohodlí

Jelikož některé ženy jsou díky každodennímu intenzivnímu výtoku nuceny používat menstruační pomůcky během celého měsíce, asi si dokážete představit, že v případě jednorázových vložek už je to celkem investice. O pohodlí a vzniklém odpadu ani nemluvě. Je velmi vhodné volit přírodní prodyšné materiály, které brání vzniku infekcí a přemnožení mikroorganismů. Jako skvělá alternativa se tak nabízejí menstruační kalhotky. Doporučujeme naši pojistkovou řadu Moisture Wicking pro slabý výtok, popř. kterékoliv z našich kalhotek na slabší až střední menstruaci. Všechno naše prádlo má dotykovou vrstvu z měkoučké a prodyšné merino vlny, takže o váš komfort bude postaráno na jedničku.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář