Vyhledat na blogu

Menstruační plavky: odpovědi na časté otázky

Uveřejněno: 26.02.2022
Kategorie: , Ženské zdraví , Život s menstruací

Menstruační plavky jsou dalším krokem k udržitelné menstruaci. Plavky jsou vyrobené ze 78 % z recyklovaného nylonu a jsou ideální pro slabší menstruaci, špinení a potíže s inkontinencí.

Stále si nejste jistá, zda plavky Modibodi stojí za zkoušku? Jak tohle může proboha fungovat, ptáte se? Demi Spaccavento, lektorka v oblasti ženského zdraví, popsala svou zkušenost s plavkami a odpověděla na některé z často kladených otázek.

Menstruace by nám neměla bránit normálně žít. Měly bychom - pokud chceme - být schopny dělat tytéž věci, když máme menstruaci, jako ve dnech, kdy nekrvácíme. Samozřejmě - někdy je to náročnější. A plavání během našich dnů může být určitou výzvou.

Když mi bylo 12 let, byli jsme na rodinné dovolené u moře s já jsem tam dostala své teprve druhé měsíčky v životě. V té době jsem nebyla schopná ještě používat tampon, takže jsem nosila vložky. To pro mě ovšem znamenalo, že jsem se nemohla koupat s ostatními. Cítila jsem se odstrčená a menstruaci jsem nenáviděla.

Naštěstí od doby, kdy mi bylo dvanáct a zhrzeně jsem přebírala zrníčka písku na pláži, zatímco ostatní plavali a dováděli ve vodě, ve světě menstruačních pomůcek zaúřadoval pokrok. Kéž bych se mohla vrátit v čase a nabídnout svému 12letému já Modibodi menstruační plavky se slovy: "I když menstruuješ, můžeš dělat, co tě baví!" Líbí se mi, že tahle nová technologie umožňuje naplno žít, i když zrovna přijde menstruace.

Chybí vám vlastní zkušenost? Pak si asi kladete tyhle otázky...

Jak menstruační plavky fungují?

Uvnitř menstruačních plavek je vložka, která absorbuje krvácení, když jste ve vodě, ale i když z vody vylézáte. Když z vás něco vyjde, savý klín to absorbuje do sebe. Nepropustná vrstva je voděodolná - krev zadrží uvnitř, takže se netřeba bát protečení. Z plavek se nic nevymývá do okolního vodstva. :-)

Jak dlouho můžu mít plavky na sobě? Jak dlouho vydrží?

To je individuální. Záleží na síle vaší menstruace. Čím slabší je, tím déle vás plavky podrží.

Nezapomeňte, že plavky by se měly samostatně nosit jen při slabší menstruaci. Pokud máte silnou menstruaci a používáte plavky spolu s kalíškem nebo s tamponem, tak vydrží tak dlouho jako tampon anebo kalíšek. Ve jménu hygieny a zdraví netrávíme v plavkách celý den, ale svlékneme je (a vymácháme) co nejdřív po koupání či plavání.

Všimnou si lidi, že plavky, co mám na sobě, jsou menstruační?

Plavky Modibodi jsem si vzala na party u bazénu mezi přátele a NIKDO nepoznal, co to mám vlastně za plavky. Ve skutečnosti jsem s nimi sklidila spoustu komplimentů! Savá vložka v plavkách je tenká, není objemná jako normální vložka. Voděodolná vrstva brání vstřebávání vody z bazénu či moře, takže se nemusíte obávat, že by vám savá vrstva vodou zvenku nějak nabobtnala.

Jak jsou savé? Musíš se jistit ještě něčím dalším?

Menstruační plavky Modibodi jsou určené pro slabší menstruaci a absorbují tolik co dva tampony. Při slabší menstruaci je lze nosit samostatně (od toho jsou!), bez tamponu nebo kalíšku. Při silném krvácení je třeba spárovat je s tamponem nebo menstruačním kalíškem či s menstruační houbičkou - a mít tak extra ochranu před nevítaným protečením.

Kdo je Demi?

Demi Spaccavento je zakladatelkou Bright Girl Health, projektu zaměřeného na menstruační zdraví a osvětu dospívajících. Jeho posláním je menstruaci odtabuizovat a pomoct dívkám svému tělu víc rozumět. Demi je vášnivou lektorkou v oblasti ženského zdraví a přirozené menstruace a také je středoškolská učitelka. Našim mladším zákaznicím poskytuje upřímné rady ohledně menstruace, puberty, duševního zdraví a všeho, co souvisí s dospíváním. Žije v Sydney.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář