Vyhledat na blogu

Vleklé trable s menstruací? 5 nejčastějších ženských onemocnění, která byste měla znát

Uveřejněno: 04.12.2021
Kategorie: , Ženské zdraví , Život s menstruací

Tento článek nevznikl proto, abychom vás vystrašili vším, co špatného se vám může přihodit. Je však mnoho žen, které při každé menstruaci trpí více, než je normální, a vinou zlehčování nebo třeba jen nedostatečné důvěry ke svému lékaři či špatné zkušenosti vůbec netuší, že se jejich situace v něčem vymyká. A co je hlavní, že se správnou diagnózou se dá řada nepříjemných symptomů buď vyřešit nebo alespoň minimalizovat.


Adenomyóza

Někdy také označována jako vnitřní endometrióza, vzniká následkem přesunu žlázové výstelky dělohy do vrstvy děložní svaloviny. Děložní stěny jsou tedy silnější. Ženy trpící adenomyózou mívají zvýšenou hladinu estrogenu, přesná příčina adenomyózy však není zatím známa. Projevem tohoto onemocnění je silnější či bolestivější krvácení, ale i bolesti a krvácení mimo menstruaci, např. při pohlavním styku. Diagnóza nebývá vždy úplně jednoduchá, na běžném ultrazvuku je někdy těžké změny v děložních stěnách postřehnout. Větší rozlišení poskytuje lékaři až magnetická rezonance. Některé ženy ale zjistí zdroj svých problémů až například při odstranění dělohy a následném vyšetření odebrané tkáně.
Možnosti léčby se zaměřují hlavně na řešení příznaků, sestávají tedy nejčastěji z léků proti bolesti, hormonální léčby či chirurgického zákroku, kdy se odstraní část děložní sliznice. Jediným stoprocentním řešením je však až odstranění celé dělohy (hysterektomie).

Endometrióza

Endometrióza je v lecčem podobná adenomyóze, také se totiž jedná o výskyt děložní výstelky jinde, než by měla normálně být. V tomto případě se nevyskytuje ve svalu, ale například ve vaječnících, břišní dutině či vlastně v téměř kterémkoli orgánu. Příčinou je hormonální nerovnováha, kdy se v těle produkuje zvýšené množství estrogenu. Endometrióz je několik typů podle toho, kde v těle se děložní výstelka vyskytuje. Projevem endometriózy je silná a bolestivá menstruace, bolesti při pohlavním styku, často se objevuje i krev při močení. Je bohužel také nejčastější překážkou u žen, kterým se nedaří dlouhodobě otěhotnět. Léčba je běh na dlouhou trať, nejčastěji se léčí hormonálně (zabránění dalšímu růstu), chirurgicky (odstranění ložisek) či kombinací obou metod.

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS)

Pro změnu další těžko diagnostikovatelná nemoc, symptomy se totiž často dost liší případ od případu. Škála je široká, může se projevovat problémy s početím, nadměrným růstem ochlupení na neobvyklých místech (obličej, záda, hrudník), nepravidelnou menstruací či nepříjemným akné. Takže žádná velká hitparáda. PCOS způsobuje hormonální nerovnováha, kdy tělo produkuje nadměrné množství mužského hormonu. U těchto žen tak často dochází k úplnému zastavení ovulace. Neexistuje sice zatím žádná léčba, s pomocí toho správného odborníka se dají alespoň minimalizovat nepříjemné projevy tohoto onemocnění. Často se jedná o velmi zásadní změny životního stylu a jídelníčku. Na zlehčení nepříjemných projevů se nezřídka využívá hormonální léčby, vzhledem ke zmiňovaným problémům s ovulací se ženy s touto diagnózou často musejí spoléhat na cesty asistované reprodukce.

Menoragie

Nepříliš známé onemocnění, které se, podobně jako například anémie, projevuje velmi silnou a dlouhou menstruací, a to v takové intenzitě, která ženám brání fungovat normálně. Tím myslíme například nutnost vyměnit si i tu nejsavější menstruační pomůcku za hodinu či dvě. Dalšími příznaky jsou silné bolesti provázející krvácení, únava či časté motání hlavy a potíže s dýcháním. Příčiny jsou různé od hormonální nerovnováhy, na vině jsou často rakovinové či nezhoubné nádory dělohy nebo mimoděložní těhotenství. Léčba probíhá většinou doplňováním železa, hormonálními metodami a v nejtěžších případech chirurgickým zákrokem. Ten je však doporučován spíše ženám, které již nechtějí mít děti, odstraňuje se při nich totiž buď celá děložní výstelka, nebo její část.

PMDD

O premenstruační dysforické poruše, zkráceně PMDD, jsme již psali samostatný článek. Ale zjednodušeně řečeno si zkuste představit váš nejhorší PMS a vynásobte to třeba deseti. Velké výkyvy nálad, pocity bezmoci a depresivní stavy často ženy trpící touto poruchou mohou dovést až k myšlenkám na sebevraždu. PMDD je způsobena neschopností mozku zvládat změny v hladinách hormonů, které jsou však jinak v ženském cyklu zcela běžné. Léčí se doplňky stravy, hormonálně či s pomocí antidepresiv.

Jelikož mnoho z těchto zdravotních komplikací provází silná menstruace a často i nemožnost používat jakékoli hygienické pomůcky, které se musí zavádět, mnoho žen po celém světě vítá vynález menstruačních kalhotek. Pokud i vy zažíváte noci i dny plné nejistoty, jestli nedojde k nežádané nehodě, mrkněte na naši nejsavější řadu kalhotek Maxi-24h. Už žádné kompromisy!

Sdílejte tento článek

Přidat komentář