Vyhledat na blogu

Silný PMS? Možná máte PMDD

Uveřejněno: 03.12.2021
Kategorie: Ženské zdraví , Život s menstruací

Pokud jste menstruující žena, s některými projevy tzv. premenstruačního syndromu jste se už určitě setkala. Výkyvy nálad, přecitlivělost, podrážděnost, cítíte se zkrátka jako svoje nejhorší já. A do toho se vždycky najde nějaký vtipálek, který se vás zeptá, jestli náhodou nemáte PMS. Často se těchto nejapných fórků dočkáme od těch jedinců, kteří se na téhle hormonální centrifuze sami nevyskytují.

Není PMS jako PMS

Klasický PMS je soubor většinou nepříjemných fyzických a psychických projevů, která vás však zásadně neomezují ve vašem běžném fungování. U PMDD je tomu naopak, často zabraňuje ženám mít funkční vztahy a žít svůj život tak, jak jsou jinak zvyklé. Může trvat týden až dva před příchodem menstruace. A půlka měsíce už rozhodně není krátká doba.

S nějakou formou PMS se setká až 80 % žen, naproti tomu s mnohem závažnější premenstruační dysforickou poruchou (PMDD) jen nějakých 5-10 %. Nicméně je třeba počítat s tím, že některé ženy trpící touto poruchou jsou často chybně diagnostikovány jako bipolární, trpící depresemi a úzkostmi.

Jaké jsou příznaky?

Pokud máte pocit, že během období před menstruací ztrácíte kontrolu nad svým jednáním, možná se i vy potýkáte s PMDD. Projevy jsou hlavně psychického, ale okrajově i fyzického rázu. Mezi symptomy patří například:

  • Náhlé prudké změny nálad, přecitlivělost na názory jiných lidí
  • Vztek, podrážděnost a výpadky paměti v případě záchvatů agrese
  • Pocity bezmoci, deprese a viny
  • Úzkosti, silný smutek
  • Poruchy soustředění, snížený zájem o každodennost (práce, přátelé, zájmy), apatie
  • Změna chutí, přejídání
  • Ospalost nebo naopak nespavost
  • Extrémně vysoké / nízké sexuální libido
  • Fyzické projevy: nateklost prsou, bolest svalů, nafouklost, bušení srdce, bolesti hlavy, svalů a kloubů, nárůst hmotnosti

Pokud zažíváte alespoň pět těchto příznaků v takové intenzitě, která vám znemožňuje normálně fungovat, může to být PMDD. U citlivějších jedinců se mohou vyskytnout i myšlenky na sebevraždu. Často jsou to již zoufalé ženy, které nebyly správně nebo vůbec diagnostikovány, neléčí se a myslí si, že je s nimi jen zkrátka něco špatně. Zkuste si představit, že polovinu měsíce zažíváte ten nejhorší den stále dokola. Není se asi čemu divit, že pak dojde i na ty nejčernější myšlenky.

Možnosti léčby

Mozek žen trpících tímto onemocněním negativně reaguje na jinak normální změny v hladinách estrogenu a progesteronu. Zároveň je u nich snížená tvorba serotoninu, známého hormonu štěstí. O důvod víc cítit se pěkně pod psa.

Co se týká léčby, většinou se lékaři snaží nejdříve zaměřit na ty méně invazivní kroky, jako je doplňování vitaminů a minerálů, jako je hořčík, vitamin B6 a vápník. Dále se doporučuje pravidelná fyzická aktivita, omezení kofeinu a alkoholu a úprava jídelníčku.
Pokud nic z toho nezabírá, přechází se k antidepresivům, popř. k hormonální léčbě. Taková léčba však pro mnoho žen není optimálním řešením. V těch nejtěžších případech PMDD se některé ženy raději rozhodnou pro odstranění dělohy a vaječníků, čímž jejich problémy odezní. Je to však rozhodnutí, za kterým často stojí dlouhá a neúspěšná snaha zbavit se nepříjemných symptomů.

Nevzdávejte se bez boje

Jak jsme již psali na začátku článku, PMDD je diagnózou, u které může trvat dost dlouho, než se k ní vůbec probojujete. Toto onemocnění se totiž velmi dobře maskuje za jiné, často psychologické poruchy způsobené např. velkým stresem či dlouhodobou vnitřní nepohodou. Pokud jste se setkala s neochotou lékaře se vám dostatečně věnovat, nebojte se oslovit jiného odborníka, který může mít v tomto oboru víc osobních zkušeností.
Existuje i skvělá aplikace na sledování symptomů, která již mnohým ženám pomohla ke správné diagnóze. V angličtině můžete stahovat tady

Sdílejte tento článek

Přidat komentář