Vyhledat na blogu

Průzkum PUMA a Modibodi®: Proč každá druhá dívka nechá sportu, který měla ráda?

Uveřejněno: 30.08.2022
Kategorie: , Ženské zdraví , Život s menstruací

Sport je především o číslech. Pozornost obvykle věnujeme výsledkům, perfektním výkonům, novým rekordům a vyhraným zápasům. A pak jsou tu ta "neviditelná" čísla: počet dívek, které denně sportu nechají kvůli studu a strachu z nějaké menstruační nehody.

U příležitosti uvedení kolekce sportovního menstruačního a inkontinenčního prádla jsme spolu se společností PUMA zadali globální průzkum*, jehož cílem bylo zjistit důvody, které vedou dívky k tomu, že zanechají v teenagerském věku sportu.

V rámci průzkumu jsme mluvili s tisícovkou respondentek z celého světa, včetně Austrálie, Nového Zélandu, USA, Velké Británie a Evropy. Naším cílem bylo získat poznatky o tom, jak daná kultura a nedostatek dobrých menstruačních řešení brání dívkám ve sportování.

* Modibodi (2022), PUMA and Modibodi® Global Survey into Girls Leaving Sport, SurveyMonkey.

Co průzkum ukázal?

1 ze 2 dívek vynechala trénink, zápas či lekci cvičení kvůli menstruaci.
3 z 5 dívek vynechaly trénink, zápas či lekci cvičení kvůli obavám z odhalení menstruace či ze strachu z nějaké menstruační nehody.
3 ze 4 dívek byly nervózní a nesoustředěné během sportovní aktivity kvůli probíhající menstruaci nebo obavám z úniku moči.

Pohodlný pohyb během menstruace

1 ze 2 dívek, tedy každá druhá, vnímá jednorázové vložky a tampony jako nepohodlné, když sportuje či cvičí.
3 z 5 dívek mínily, že přechod na spolehlivé menstruační kalhotky nebo plavky by je podpořil v chuti věnovat se sportu či cvičení.

Menstruace a společenská debata

Více než 3 z 5 dívek si myslí, že menstruace je ve světě sportu stigma a je vnímaná jako ostudná.
3 ze 4 dívek se domnívaly, že o menstruaci je ve světě sportu potřeba víc mluvit.

80 % respondentek by přivítalo, kdyby špičkové sportovkyně promluvily o menstruaci / vyjádřily podporu tomu, že "kulturu mlčení", která panuje kolem menstruace a sportu, je třeba změnit
83 % dotázaných věří, že společenská diskuse o menstruaci se musí posunout.

Ve škole a na tréninku se také mlčí

3 ze 4 dívek nikdy nemluvily o menstruaci se svým trenérem/trenérkou.
4 z 5 dívek neobdržely od trenérů ani učitelů tělocviku žádnou informaci o souvislostech menstruace a pohybových aktivit.

 

Průzkum ukázal, že přetrvávající tabuizace menstruace a nedostatek moderních menstruačních pomůcek brání dívkám ve sportování. Nepohodlné jednorázové potřeby a mlčení ze strany trenérů, učitelů a vedoucích kroužků v konečném výsledku vedou k tomu, že sportující děvčata mají strach z trapné nehody, což pochopitelně brzdí jejich výkon.

Doufáme, že s naší kolekcí PUMA x Modibodi bude sport pro mladé ženy mnohem pohodovější a bez zbytečného stresu.

Širší pasová pruženka a designově řešené prodyšné boky dívkám i ženám poskytují dostatek pohodlí a pocit vzdušnosti při aktivním pohybu - bez obav z protečení.

Kéž by změnit svět bylo tak snadné jako výměna spodního prádla. :-)

Sdílejte tento článek

Přidat komentář