Vyhledat na blogu

Nejčastější dotazy

Uveřejněno: 22.05.2021
Kategorie: , O Modibodi

Menstruační kalhotky

Co jsou vlastně menstruační kalhotky a jak fungují?

Menstruační kalhotky Modibodi jsou opakovaně použitelné, udržitelné, nepropustné spodní kalhotky, které plně nahrazují jednorázové menstruační vložky či tampony, případně jednorázové inkontinenční potřeby. Menstruační kalhotky se totiž dají použít i při potížích s únikem močového měchýře. 

Modibodi využívá ve svém nepropustném prádle vysoce kvalitní, technicky vyspělé materiály (bambus, merino vlnu, mikrovlákno) a nejmodernější prodyšné antimikrobiální textilie s patentovanou technologií Modifier Technology ™ - super tenkou, pouze třímilimetrovou všitou vložkou odolnou proti protékání - a Modifier Air Technology ™ - odvádějící vlhkost a potlačující zápach.

Menstruační plavky Modibodi využívají patentovanou nepropustnou technologii Modifier Swim Technology ™.

Jak poznám, který stupeň savosti kalhotek je pro mě ten pravý?

Opravdu je hodně individuální, jak dlouho trvá, než se kalhotky dostanou na maximum své absorpčnosti. Jsou zákaznice, které menstruační kalhotky nosí v kuse osm až deset hodin, někdy dokonce 12 hodin! Experimentálně bylo pokázáno, že kalhotky vydrží 24 hodin, ale doporučujeme každé ženě je nejdřív vyzkoušet kratší dobu, než je vystaví celodenní "zátěžové zkoušce". :-)

Novým zákaznicím doporučujeme vyzkoušet Modibodi prádlo jeden den na doma, aby lépe porozuměly, jak si naše technologie poradí se sílou právě jejich menstruace a kdy nastává čas na výměnu kalhotek.

Stupnice savosti menstruačních kalhotek Modibodi

Moisture Wicking
Síla menstruace: 0 ml
Použití: pouhá tenká pojistka; kalhotky mají savou vrstvu merina, ale nemají nepropustnou vrstvu

Super Light
Síla menstruace: 5 ml = 1 tampon nebo 1 čajová lžička
Použití: při špinění či občasném úniku moči

Light-Moderate
Síla menstruace: 10 ml = 2 tampony nebo 2 čajové lžičky
Použití: samostatně v dnech slabé menstruace, jako pojistka při silné menstruaci (ke kalíšku, menstruační houbě nebo tamponu)

Moderate-Heavy
Síla menstruace: 15 ml = 2-3 tampony nebo 3 čajové lžičky
Použití: samostatně při silnější menstruaci, případně jako pojistka proti protečení při velmi silné menstruaci (ke kalíšku, menstruační houbě nebo tamponu)

Heavy-Overnight
Síla menstruace: 20 ml = 3-4 tampony nebo 4 čajové lžičky
Použití: Ve dnech silné menstruace a v noci jako ochrana neposkvrněného prostěradla.

Maxi
Síla menstruace: 50 ml = 10 tamponů nebo 10 čajových lžiček
Použití: Ve dnech velmi silné menstruace nebo pro situace, kdy nemáte během 24 hodin* možnost menstruační kalhotky vyměnit.

* Kalhotky byly testovány, aby vydržely minimálně 50 ml během dne, průměrná žena však ztratí během menstruace 2 až 3 polévkové lžíce krve - 30 až 50 ml - během pěti a více dnů.

Mám kalhotky před prvním nošením vyprat?

Ano, je to dokonce dost důležité!
Nejen z hygienických důvodů, ale kvůli maximalizaci výkonu použitých savých a nepropustných technologií. Prvním praním se kalhotky jakoby nastartují. :-)

Jak je to s pocením? Je Modibodi prádlo možné používat při větší zátěži a pocení?

Ano! Všechny výrobky Modibodi výborně fungují v situacích, kdy se hodně potíte, ale zejména sportovní řada s technologií Modifier Air byla vyrobena pro tento účel. Je antibakteriální, odolná proti zápachu a svrchní vrstva odvádí vlhkost a pot dovnitř, takže budete v suchu a svěží bez ohledu na to, jak horko je.

Budu mít v menstruačních kalhotkách pocit mokra?

V žádném případě. Kalhotky Modibodi byly přísně vědecky testovány spolu s ostatními opakovaně použitelnými i jednorázovými nepropustnými pomůckami na trhu a značka je hrdá, že z testu vyšla jako "nejsušší". Tedy za předpokladu, že zvolíte vhodnou savost kalhotek s ohledem na svou sílu menstruace, zůstanete v suchu a bezpečí.

Můžu používat menstruační kalhotky Modibodi při menstruaci samotné, bez dalších menstruačních pomůcek?

Samozřejmě, menstruační kalhotky jsou vyvinuty tak, aby zcela nahradily vložky či tampony. Ale to neznamená, že nemůžete kombinovat více pomůcek dohromady. Je to velmi individuální, záleží na síle vaší menstruace i vašich aktivitách. Kalhotky tak mohou sloužit jako pojistka k menstruačnímu kalíšku, tamponu, menstruační houbě či při nácviku volné menstruace...

Nemohu používat tampony ani menstruační kalíšek, jsou v mém případě menstruační kalhotky řešení?

Ano. Menstruační kalhotky jsou plnohodnotná menstruační pomůcka. Kombinovat s kalíškem či tamponem je můžete, ale také vůbec nemusíte. Menstruační kalhotky jsou úplnou náhradou jednorázové menstruační hygieny.

Jak pečovat o Modibodi prádlo?

Nepropustné prádlo lze samozřejmě prát v pračce. Pokud možno zvolte program na jemné prádlo a studené praní. Pověste volně, ideálně ven na sluníčko. Nesušte v sušičce.

Tipy:

  • Chcete-li maximalizovat funkčnost nepropustného prádla, před prvním nošením svůj Modibodi kousek dobře vyperte. Pomůže to aktivovat Modifier technologii v savé vložce.
  • Těhotenské tílko sušte na ramínku, aby se nevytáhlo do šířky.
  • Modibodi prádlo perte v ochranném pytlíku. Přírodní vlákna se sice dobře perou, ale setkání se zipem v bubnu pračky jim nesvědčí.
  • Prosíme, nepoužívejte aviváž ani silné prací prostředky či odstraňovače skvrn. Ničí se jimi hi-tech funkce použitých materiálů, látky včetně krajek se rychleji opotřebují a nevydrží tak dlouho, jak by mohly.

Menstruační kalhotky nenechávejte dlouho namočené. Namáčení může potenciálně ovlivnit antibakteriální schopnost použitých materiálů. Jemné proprání pod tekoucí vodou je daleko účinnější. Namáčení nemusí všechny usazeniny a skvrny na vložce odstranit. Kalhotky tedy opláchněte pod tekoucí vodou a dejte do pračky.

Nepropustné prádlo by mělo vydržet dva roky a déle, záleží na způsobu praní a péči. Vzhledem k tomu, že spodní prádlo je považováno za jemný výrobek, důrazně doporučujeme dodržovat naše pokyny pro péči, abyste mu zajistili dlouhou životnost.

Kalhotky jsem nedopatřením dala sušit do sušičky, budou ještě fungovat?

Nebojte se, projednou se nic nestane a vaše kalhotky se nezničí. Přesto doporučujeme sušičku nepoužívat, protože pravidelné používání bubnové sušičky může časem poškodit hi-tech funkci membrány a následkem bude výrazně kratší životnost prádla!  

Nebude prádlo po čase zapáchat?

Ne, pokud se o něj budete správně starat. Zatuchnout může prádlo tehdy, když je necháte namočené ve vodě po dobu delší než několik hodin nebo pokud nebude dobře vysušené.

Chcete-li odstranit nežádoucí pach spodního prádla, zřeďte trochu bílého octa v malém množství vody v poměru 1 : 3 (jen tolik, aby se daný kus oblečení ponořil), v lázni ponechte 20 minut. Poté můžete prádlo vložit do pračky a přidat do praní (1 : 5) trochu octa. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud prádlo pověsíte na slunci. Než ho uložíte zpět do prádelníku, ujistěte se, že je úplně suché.
Tato snadná procedura by měla potlačit jakýkoli zápach prádla. Kromě toho můžete přidat do praní eukalyptus ve formě éterického oleje.

Jaká je životnost menstruačních kalhotek Modibodi?

Testy menstruačních kalhotek Mdodibodi prokázaly jejich stálou funkčnost (tj. savost a nepropustnost) i po 100 praních. Zdůrazňujeme, že životnost kalhotek výrazně ovlivní zákazník tím, jak o prádlo pečuje. V zájmu co nejdelší životnosti prádla prosíme naše zákazníky, aby se drželi instrukcí péče o své Modibodi kousky. Vše o správném praní, sušení i skladování najdete zde.

Menstruační plavky

Na co jsou dobré menstruační plavky?

Plavky Modibodi nejsou navrženy pro silnou menstruaci, ale lze je použít při menstruaci střední až slabé a při špinění. A taky jako pojistku ke kalíšku nebo menstruační houbě v silnějích dnech.
Plavky jsou fajn i ve chvíli, kdy menstruaci očekáváte a jste nervózní z představy, že budete mít jen normální plavky bez jakékoli ochrany.
Díky rychleschnoucím materiálům byste měli být po vynoření z vody zase rychle v suchu.

Co je technologie Modifier Swim?

Plavky Modibodi využívají vlastní technologii Modifier Swim Technology. Podrobnosti o téhle úžasné technologii jsou naším obchodním tajemstvím, ale můžeme vám prozradit, že klín z vnitřní strany má vrstvu pohlcující pachy a tekutiny, navíc odolnou proti bakteriím. Spodní vrstva je extra vodoodpudivý rychleschnoucí materiál.

Lze Modibodi plavky využít i jinak než jako menstruační?

Ano, plavecká řada Modibodi je vhodná i při potížích s lehkými úniky močového měchýře.

Můžu se na plavky spolehnout v bazénu i na pláži?

Máme rádi vlny, stejně jako pohodovou bazénovou plavbu na nafukovacím plameňákovi... Ano, naše řada Swim vás chrání na pláži i u bazénu. Po použití plavky pouze přemáchnete - a budou zase připraveny vás jistit ve vodě.

Jsou menstruační a inkontinenční plavky Modibodi ekologické?

Začneme faktem: vložka či tampon, které jste použili při své první menstruaci, pravděpodobně stále existují. Pokud se nedostaly do spalovny, ale na skládku, bude jejich rozpad trvat 500 let.

S Modibodi nejenže neživíte skládky, řada Modibodi Swim je dokonce veganská (a řada menstruačních kalhotek Modibodi a Teen využívá udržitelná a obnovitelná vlákna, jako je bambus).

Z čeho jsou moje plavky vlastně vyrobeny?

Naše tkanina je vyrobena z nylonu spandex a v klíně je směs polyesteru. Vzhledem k povaze naší jedinečné technologie nemůžeme sdílet bližší informace.

Další produkty Modibodi

Jaké jsou přednosti kalhotek Moisture Wicking na běžné nošení (mimo menstruaci), o co jsou lepší než běžné spodní prádlo?

Naše řada Modibodi Moisture Wicking stojí na technologii Modifier Air, která vás udrží svěží a v suchu. Vrchní vrstva v klíně je 100% superjemná merino vlna, která je měkká a prodyšná, odvádí vlhkost a absorbuje a uzamyká pach, který se uvolňuje pouze tehdy, když hodíte tyhle kalhotky do pračky. Běžné spodní prádlo je často vyrobeno ze syntetických látek, které nedýchají a zadržují vlhkost na kůži, což vytváří zápach a může přispívat i ke zdravotním potížím.
Naše běžné kalhotky s merinem mají ženy moc rády na běžné nošení a jezdkyně, co stráví několik hodin denně v sedle na koni, na ně nedají dopustit. S kalhotkami Moisture Wincking vás zkrátka vlk nedohoní :-)
Výhodné sady běžných kalhotek Modibodi najdete zde.

Co znamená, že jsou kalhotky Biodegradable biologicky rozložitelné?

Charakteristika "biologicky odbouratelné" znamená, že ve správných podmínkách a za přítomnosti mikroorganismů nebo bakterií se oděv nakonec rozloží na své základní složky a opětovně "splyne" se zemí. Při výrobě kalhotek z kolekce Biodegradable jsme využili kombinaci přírodních textilií a bioinženýrských syntetických textilií, u kterých bylo vědecky prokázáno, že se na konci své životnosti po vyhození rozkládají na netoxické látky, čímž se snižuje množství odpadu a znečištění životního prostředí.

O jakou inovaci jde? Jak to, že jsou kalhotky Biodegradable biologicky rozložitelné?

Hlavní materiál těchto kalhotek je směsí vláken TENCEL™ a merino vlny (v obou případech se jedná o biologicky odbouratelná vlákna) a je konstruován jako superjemný žebrovaný úplet 1x1, díky tomu drží prádlo správný tvar, aniž by v textilii byla použita elastická vlákna. Hlavní překážkou biologické rozložitelnosti u většiny textilií je totiž právě elastan, který materiálu dodává pružnost a tím pádem pohodlnost při nošení. V Modibodi jsme tento problém vyřešili použitím superjemné struktury žebrovaného úpletu v hlavní látce, aby si zachovávala svůj tvar i bez elastanu. Kalhotky jsou díky tomu na omak měkčí a jemnější.
Ještě unikátnější je kombinace tkanin, které vytvářejí v kalhotkách Modibodi Biodegradable absorpční vrstvy a zajišťují nepropustnost prádla.
Podrobněji jsme o rozložitelných kalhotkách psali na našem blogu v článku Představujeme první biologicky rozložitelné menstruační kalhotky!.

Běžné menstruační kalhotky mívají dotykovou vrstvu savé vložky v klíně zpavidla ze syntetického (non-bio) materiálu a podobné je to i s absorpční vrstvou uvnitř vložky. Menstruační kalhotky Modibodi Biodegradable využívají 100% merino vlnu, ta je součástí naší patentované technologie Modifier Technology ™, a součástí absorpční vrstvy je 100% bambusové froté. V nepropustné vrstvě využívají naše rozložitelné kalhotky biologicky odbouratelný TPU film (termoplastický kaučuk), kdežto v běžných menstruačních kalhotkách byste na tomto místě našli plast na bázi polyesteru. Je prokázáno, že nepropustná vrstva kalhotek Modibodi Biodegradable se biologicky rozloží během tří až pěti let.
V pružných lemech využíváme vylepšený, biologicky odbouratelný nylon. Biodegradabilní elastan tvoří 11 % elastického materiálu v pase a 14 % materiálu, z něhož jsou pruženky kolem nohaviček, neboli méně než 3 % celkového oděvu.

Produkty a značka Modibodi

Jsou výrobky Modibodi zdravotně nezávadné?

Všechny naše produkty jsou testovány a certifikovány podle standardu STANDARD 100 by OEKO-TEX®, že neobsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, včetně alergenů a karcinogenů. Naše certifikáty pokrývají třídu 1 pro dětské výrobky, recyklované výrobky třídu 2. STANDARD 100 by OEKO-TEX® je mezinárodní certifikační systém pro kontrolu textilií, které jsou a musí být vyrobené výhradně z nezávadných materiálů. Znamená to, že neobsahují škodlivé chemikálie a jsou bezpečné pro vaši pokožku.

Je bavlna Modibodi certifikována jako organická?

Naše bavlněné výrobky jsou certifikovány globálním standardem organického textilu GOTS. Jedná se o nejpřísnější mezinárodní certifikát, který zaručuje ekologickou výrobu od pěstování přes zpracování až po distribuci hotového výrobku. Zároveň také garantuje etickou a sociálně odpovědnou stránku výroby v souladu se zásadami Fair Trade.
Více o našich materiálech se dočtete zde.

Jsou v prádle Modibodi PFAS a použítáte nanotechnologie?

Modibodi nepoužívá tzv. "nesmrtelné chemikálie" známé pod označením PFA(S) – naše produkty PFAS neobsahují. Nepropustná absorpční vrstva v menstruačním a inkontinenčním prádle Modibodi vzniká kombinací absorpčních materiálů a specifické šicí techniky.
Více se dozvíte v článku Kauza Thinx a PFAS a zdravotní nezávadnost Modibodi na našem blogu.

Je prádlo Modibodi eticky vyrobené?

Jsme rádi, že vás zajímají všechny důvody, proč jsou naše produkty šetrné k planetě – náš postoj k udržitelnosti najdete sepsaný na našich stránkách, najdete tam spoustu dalších informací o našich produktech, materiálech, které používáme, a našem standardu preferovaných materiálů, odpovědném získávání zdrojů, opatřeních v oblasti klimatu a mnoho dalších informací.

Modibodi usilovně podporuje práva žen na důstojnost a na bezpečnou a férově ohodnocenou práci. Všichni naši přímí dodavatelé souhlasí s naším Kodexem chování, který je založený na základních standardech Mezinárodní organizace práce (MOL) pro bezpečné, spravedlivé a zdravé pracovní podmínky (MOL usiluje o prosazování sociální spravedlnosti a mezinárodně uznávaných pracovních práv). Všichni naši výrobci a dodavatelé látek mají certifikaci OEKO-TEX a audit třetí strany.

Vyrábí se prádlo Modibodi v Austrálii?

Modibodi je australská firma a návrhy našich produktů vznikají přímo v Sydney. K výrobě prádla však potřebujeme specializované technologické dovednosti a stroje dostupné v globálních centrech oděvní výroby, proto naše prádlo a oděvy vyrábíme v Číně. S našimi třemi skvělými výrobními partnery v Číně spolupracujeme již mnoho let a denně s nimi mluvíme.

S jakými partnery Modibodi spolupracuje?

Vizí Modibodi je vybudovat značku, která dělá svět lepší tím, že každému umožní uskutečnit skutečnou pozitivní změnu. V rámci této vize Modibodi aktivně spolupracuje s podobně smýšlejícími partnery.
Mezi současné globální partnery Modibodi patří: Plan International Australia, Thread Together, Support The Girls, The Good Box (AU). Maasai Water Project (Afrika), Bloody Good Period and Irise (Spojené království), The Period Place (NZ), MaiMovementHawaii (USA).

Více informací o nastavení spolupráce značky Modibodi a jejích partnerů najdete zde.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář