Vyhledat na blogu

Ještě nemám menstruaci – je to normální?

Uveřejněno: 03.04.2022
Kategorie:

Čekání na první menstruaci. Toužíš, aby TO už přišlo, protože všechny kámošky už to mají a ty se cítíš jako poslední outsider, ale na druhou stranu tě kusem nemrzí, že měsíčky ještě nemáš, protože ti určitě nějak zkomplikují život. - Mimochodem - menstruace tě díky ModibodiRED může trápit míň, než čekáš. A nemusíš si odříct ani lekce plavání... - Ale zpátky k věci: co je vlastně normální, pokud jde o příchod menstruace, a kdy navštivit lékaře, protože by mohlo být něco v nepořádku?

Kdy obvykle přichází první krvácení?

První menstruace - zvaná menarché - se obvykle dostaví přibližně dva roky po prvních známkách nástupu puberty. To je, když ti začínají růst prsa a na ohanbí se ti začnou objevovat chloupky - jedno může nastat dřív, druhé později, anebo naopak. Obvyklý věk pro první menstruaci je mezi osmým a šestnáctým rokem - může to být hodně individuální.

 

Jak poznám, že už přijde první menstruace?

Je to pech, ale neexistuje žádný zaručený signál, že to v dohledné době přijde. Ale pokud už ti rostou prsa a pozoruješ ochlupení v klíně, tak se to blíží. Dalším častým signálem je bělavý výtok z pochvy. Pozoruj to. Menstruace pak dost často do půl roku nebo do roka následuje.

Dostanu první menstruaci stejně, jako to měla moje maminka?

To není špatná úvaha, spousta holek má první měsíčky hodně podobně, jako to měly jejich mamky - plus minus rok. Takže pokud tvoje máma patřila mezi ty květinky, co rozkvétají spíš později, možná na tom budeš podobně.

Je mi 15 a ještě jsem nedostala menstruaci. Je se mnou něco v nepořádku?

Ani to, že bys měla být ve třídě nebo v oddílu poslední, kdo to ještě nedostal, neznamená, že je něco v nepořádku. Možná máš jen trochu pozdější pubertu, to není nemoc. Nicméně, mezi faktory, které zapříčiňují opožděný nástup menstruace, patří podváha, poruchy příjmu potravy, časté a namáhavé cvičení (vrcholová atletika, tanec, gymnastika) a také velký stres.

Kdy mám navštívit lékaře?

Pokud nedostaneš menstruaci do 15 let věku nebo do tří let od výše zmíněných signálů začátku puberty (prsa, chloupky na ohanbí), pak stojí za to se s tím svěřit svému dětskému lékaři, aby to zkontroloval - a uklidnil tě.

Je taky důležité zmínit, že i když už za sebou máš první menstruaci, tak může trvat i několik let, než bude tvůj menstruační cyklus pravidelný. Nepravidelná menstruace v prvním ani v druhém roce není nic neobvyklého.

Co mi bude dělat gynekolog, až tam půjdu? Jak mě bude vyšetřovat?

Nemůžeme vědět zcela stoprocentně, co přesně udělá zrovna tvůj (dětský) gynekolog/tvoje gynekoložka, ale velmi pravděpodobně tě po fyzické stránce prohlédne - může ti prohmatat oblast podbřišku a provést vaginální vyšetření - jeden nebo dva prsty (ve sterilních rukavicích) vsune do tvé pochvy, aby se zjistilo, že je vše tam, jak má být. Tohle je důležité - někdy lékaři odhalí nějaké abnormality nebo přepážky (a čím dřív se řeší, tím lépe). Se všemi vyšetřeními bys měla být ty (a tvůj zákonný zástupce) seznámena a svolná, samozřejmě.
Lékař ti také může udělat vyšetření krve - v odebraném vzorku tvé krve se zkontrolují hladiny hormonů.

Standardem bývá ultrazvukové vyšetření. Asi víš, že ultrazvuk využívá zvukové vlny ke zkoumání vnitřních struktur v těle, takže doktor "do tebe vidí" a tebe to přitom vůbec nebolí, maximálně tě trochu zastudí a opatlá gel, který ti kydnou na bříško, aby po něm ulrazvuk dobře klouzal :-) Takhle se zevně vyšetřuje děloha, vejcovody a děložní hrdlo.

Děsivé se to může všechno zdát hlavně proto, že je to neznámé. Proto by s tebou dobrý lékař měl mluvit o každém kroku a vysvětlit ti, co se stane, co bude a proč.

Neboj se zeptat...

Možná ti to přijde šíleně stresující, ale opravdu jedna z nejlepších věcí, které pro sebe můžeš udělat, pokud máš obavy z první menstruace a toho, že nepřichází, je HODNĚ SE PTÁT. Nebát se (nejen) u lékaře položit svoje otázky. Je pravděpodobné, že tvůj čas ještě prostě nenastal.



Neboj se ptát a přistupuj ke svému tělu S DŮVĚROU I ZVĚDAVOSTÍ!

 

Sdílejte tento článek

Přidat komentář