Vyhledat na blogu

Ženské tělo po porodu: co očekávat a na co se připravit

Uveřejněno: 10.01.2022
Kategorie:

Porodní asistentky, dula a zdravotní sestřička vysvětlují, čím prochází ženské tělo po porodu

Vaše tělo po porodu možná nebude hned takové, jak byste si přála... Povídali jsme si s registrovanými porodními asistentkami Karen Fiebig a Holly Smith, s dulou Claire Eden a zdravotní sestrou Georgií Avery, abychom vám pomohli s přípravou na vaši poporodní etapu. Podrobně jsme rozebrali, co můžete od svého měnícího se těla čekat - očistky, nalitá prsa, poporodní blues, první stolice... samá hezká témata! :-)

Co je vlastně "baby blues", o kterém se tolik mluví v souvislosti s prvním týdnem po porodu? A týká se každé ženy?

Karen: Baby blues je úplně normální součást toho, že jste novopečená maminka. Obyvkle to vidíme kolem třetího a pátého dne po porodu, což se může přesně krýt s dobou, kdy se mamince nastartuje tvorba mléka. Baby blues je způsobeno hormonálními výkyvy, žena může být plačtivá, úzkostná, labilní. Nedostatek spánku k tomu ještě může přispět tím, že se dotyčná cítí pomalá, skleslá a unavená. Pochybuje, zda má vůbec na to, postarat se o své dítě. Když se hladiny hormonů ustalují, většina maminek si najde svůj rytmus a týden od týdne je vše jednodušší. Novorozenci vydrží hodně, ale maminky, z mé zkušenosti, toho vydrží ještě víc.

A i když baby blues nepotká úplně každou maminku, většinu žen v nějaké míře ano. Mělo by to trvat jen pár dnů, takže pokud takové pocity trvají několik týdnů nebo se stav ještě zhoršuje, je důležité, aby žena vyhledala pomoc a konzultovala s lékařem, zda netrpí poporodní depresí.

Claire: Baby blues postihuje až 80 procent žen po porodu a všeobecně se má za to, že ho způsobuje prudký pokles hladiny estogenu a progesteronu bezprostředně po porodu. Jak tyto dva hormony klesají, nakopne se prolaktin, jehož hladiny se výrazně zvýší - a spustí laktaci. Pro některé ženy je den, kdy se jim spustí mléko, co do nálady a stability nejvíc pod psa. Je ale úplně přirozené cítít se během této doby emocionálně vykolejeně. Mazlení a krmení děťátka může mamince pomoct vrátit se zase do rovnováhy.

Pokud tyto pocity přetrvávají i po prvních dvou třech týdnech a rozvinou se v převládající stavy beznaděje a úzkosti či si všímáte toho, že nejste s to se jít osprchovat, nemáte chuť jíst ani pít, prostě se o sebe starat, nesutále kontrolujete dítě a nechcete ho ani na chvilku nechat s někým jiným, požádejte někoho blízkého, ať vám pomůže s každodenními povinnostmi, a vyhledejte psychologickou pomoc.

Co se stane s mými prsy?

Georgia: Během těhotenství i po porodu ženy běžně pozorují, že jim bradavky tmavnou a jsou zvětšené. Je to také známka "těhotenské" hyperpigmentace, která způsobuje i tmavou pigmentovou linii na břiše některých těhotných žen (tzv. Linea nigra).

Co se stane s vašimi ňadry, pokud kojíte...

Karen: Běžný průběh je, že žena začne pociťovat proměnu svých prsou mezi druhým a pátým dnem po porodu. Prsa mohou být pocitově horká, zvětšená, těžká, žilky naběhlé. Nezřídka může mít žena pocit, že by s nimi odkojila celou porodnici :-) Kromě toho se ženy cítívají jakoby "vypnutě", což souvisí jednak s vyšším krevním tlakem, jednak s nedostatkem spánku. Při pravidelném kojení se "rozbouřená" prsa usadí a ženy se pak cítí o dost lépe. Může však trvat až šest týdnů, než se ustálí produkce mléka, takže občasný nepříjemný pocit z velikosti a plnosti prsou je zcela přirozený.

Claire: Je úplně normální, že prsa nejsou plná mléka hned po narození dítěte, ale přikládejte dítě k prsu tak často, jak je potřeba. Nezapomeňte, že kojení je skvělé nejen kvůli optimální výživě miminka, ale i pro jeho utěšení, uklidnění. Produkce mléka se odehrává na bázi nabídky a poptávky, což znamená, že čím více přikládáte dítě k prsu, tím víc mléka by mělo vaše tělo produkovat.

V prvních dnech po porodu se mléko novopečené maminky promění, z prvního mléka zvaného kolostrum, které má lepkavou žlutou konzistenci, je nyní vodnatější bílé mléko. Jak laktace startuje, prsa mohou být citlivá, horká a nalitá, a kojení dle potřeby přináší úlevu. Vynechání kojení nebo nadměrné odsávání může vést k mastititě (zánětu prsu). Je běžné, že z prsou uniká mléko i mezi kojením a že během kojení z jednoho prsu teče mléko i z druhého. Přebytečné mléko zachytíte buď prsními vložkami vkladatelnými do podprsenky - anebo místo toho vyzkoušejte novou podprsenku Modibodi Breastfeeding Bra nebo Absorpční kojicí tílko, které v sobě mají speciální savou vložku.

Čtyři týdny po porodu se obvykle produce mléka ustálí, ale je normální, že k občasným únikům mléka dochází i nadále.

Kojící podprsenka a tílko Modibodi Absorpční kojicí tílko Modibodi v sobě má "vestavěnou" kojicí podprsenku.
V oblasti prsou je savá, avšak směrem ven nepropustná vrstva, která pohltí veškeré úniky mléka a nepropustí je do lícu.
Zůstáváte tedy pocitově v suchu a na vašem oblečení nejsou mokré fleky. 

... a pokud nekojíte

Karen: I v případě, že žena nekojí, s jejími prsy se něco děje, procházejí změnou. Tělo ví, že porodilo, a je "naprogramované" k tvorbě mléka. Prsa se tedy mohou zvětšovat, těžknout a být horká. Pokud se dítě k prsu nepřiloží a proces laktace tím není podpořen, prsa by se měla přibližně po týdnu navracet do normálu. Pokud se vyskytnou potíže, poradí lékař, porodní asistenka, dula nebo laktační poradkyně.

Claire: Poporodní hormony (prolaktin) tělo řídí tak, aby začalo produkovat mléko, bez ohledu na to, zda máte v úmyslu kojit nebo ne. Když kojit nezačnete, stimuluje se produkce prolaktinového inhibičního faktoru, který tělu říká, aby produkci mléka zastavilo. Pokud vás bolí nalitá prsa, mohou zklidnění napomoci studené obklady nebo přikládání zelných listů. Do desátého dne by mléko mělo "vysychnout" a pocit plnosti by měl ustoupit. Pokud tomu tak není, poraďte se s lékařem o možnosti hormonální změny urychlit.

Co se stane s mou dělohou a břichem?

Karen: No z břicha je po porodu něco jako želé, pár dní po porodu to tak asi budete cítit. :-) Během pár měsíců se ale vše vrátí do normálu a nebudete už vypadat těhotně, obléknete předtěhotenské oblečení a budete se cítit líp. Ale nevyvíjejte na sebe přílišný tlak. Jsou ženy, které zaznamenají trvalé změny na těle, ale i to je normální a není se za co stydět.

Děloha se začne zmenšovat ihned po porodu. Její horní část je několik dnů po porodu hmatatelná pod pupíkem, ale obvykle se navrátí do normálních proporcí až asi za šest týdnů po porodu. Rychlost tohohle procesu je hodně individuální.

Claire: V prvním týdnu po porodu se děloha silně stahuje. Některé ženy pociťují v tomto týdnu výrazné "dozvuky" bolestí. Bolesti provázející zavinování dělohy se mohou s každým dalším porodem zhoršovat a k jejich zvládnutí jsou nezřídka zapotřebí léky proti bolesti.

Holly: První věc, na kterou je dobré být připravená: ten "buben" na břiše nezmizí automaticky a hned. Nestyďte se za své tělo po porodu, ale ani o něj nemějte obavy. Každé tělo chce svůj čas a může se to různit. Zatímco se děloha vrací do původní velikosti šest neděl, očekáváme, že se první den vrátí pod pupík - ženy vedeme, aby si prohmataly bříško. Vždycky informujte svou porodní asistentku či lékaře, když po porodu pociťujete bolesti žaludku nebo dělohy. Váš žaludek, doteď utiskovaný, se během následujících měsíců také dává do (nového) normálu. Jsou ženy, které vyhledají fyzioterapeuta, aby jim pomohl znovu vybudovat břišní svalstvo. Ještě jednou potřebuju zopakovat, že pokud pociťujete jakoukoli bolest žaludku nebo dělohy, vždy to řekněte porodní asistentce.

Georgia: Už zmíněná Linea negra - tmavý pruh, který se objeví na břiše některých těhotných žen v důsledku působení těhotenských hormonů - obykle vymizí mezi druhým týdnem a druhým měsícem po porodu, jakmile se hladiny hormonů přiblíží výchozím hodnotám.

Pokud vám po těhotenství zůstaly strie, nečekejte, že zmizí úplně. Ale velmi pravděpodobně časem změní barvu i vzhled. Vyblednou a "zanoří" se do kůže, tím se vyhladí a nebudou tak patrné. Pokud chcete vyhlazení jizev pomoct, vyhýbejte se nadměrnému slunění, pravidlně se mažte opalovacím krémem, nepodceňujte hydrataci pokožky. Jestli vás jizvy přes to všechno trápí dál, poraďte se s lékařem, zda by vám prospěl nějaký zákrok či estetická procedura.

Mám opravdu širší boky, nebo se mi to zdá?

Georgia: Ženy často říkají, že si v pánvi a bocích připadají po porodu širší. Je to způsobeno kombinací změn fyzické hmotnosti a tlaku a ještě je tu vliv hormonu relaxinu, který působí během těhotenství na uvolňování vazů (a rozšíření děložního čípku). 

Co bude s mojí vagínou po vaginálním porodu?

Karen: Maminky po vaginálním porodu mohou pociťovat bolest a otoky, asi tak po dobu jednoho týdne, ale i déle, pokud měly stehy, natržení nebo epiziotomii (nástřih hráze). Úlevu přináší během prvních 24 či 48 hodin pravidelně ledovat oblast perinea (hráz mezi pochvou a konečníkem). Většinou je s každým dnem lépe. Pomoci může, že nebudete klasicky sedět, vypodložte se a buďte na boku nebo si pomožte nafukovacím dětským kruhem nebo jiným kruhovým polštářem typu "donut", pokud sedět potřebujete.

Claire: Po vaginálním porodu může hojení hráze trvat od dvou týdnů (pokud nebylo žádné natržení ani nástřih) až po šest a více týdnů, když nějaké porodní poranění bylo. Stehy mohou v prvním týdnu svědit, protože se začínají hojit. Hráz může být v pvním týdnu necitlivá a/nebo oteklá. Není špatné pomoci si takzvanou peri lahvičkou (možná ji znáte, je to šikovná věc k umývání intimních patrií na cestách, kde si nejde dát sprchu). Peri lahev s teplou vodou pomůže při močení snížit nepříjemné štípání.

Holly: U většiny žen dojde k natržení zasahujícímu pouze pochvu a hráz (partie mezi vagínou a konečníkem), avšak některé ženy mají i výraznější poranění konečníku. Při jakémkoli poranění je důležitá péče o stehy, proto vždy udržujte tuhle oblast suchou a čistou. Možná na vás jdou mrákoty, ale doporučuju podívat se na stehy pomocí zrcadla. Většina z nich bývá sice vnitřních, ale aspoň uvidíte vnejší okolí a jeho stav. Stehy se obvykle zahojí do deseti dnů a gynekolog stav perinea zkontroluje při prohlídce po šestinedělí. Na stehy nedávejte nic, ani mýdlo, žádný antibakteriální krém, esenciální oleje ani aloe vera. Pochva musí být čistá, aby se zahojila, a jakékoli přípravky mohou narušit rovnovážné vaginální pH a způsobit infekci.

Georgia: Některé ženy po porodu zažívají určité rozšíření vagíny, což tak úplně nepřekvapí, když uvážíme, jak je takové novorozeně velké. Ale pokud pocit "širokosti" zůstává i po čase, poraďte se se svým lékařem o možnosti postnatální fyzioterapie. Častá je také hyperpigmentace vulvy.

Co se se mnou bude dít po císařskem řezu?

Karen: Jizva po císařském řezu bude zpočátku citlivá a v prvních dnech bude úspěch, když se budete pomalu šourat, a bude vám trvat, než vstanete. To je úplně v pořádku, přece jen - prodělala jste operaci břicha! Den po dni by mělo nepohodlí ubývat a bude se vám lépe pohybovat, i když samotná rána bude na dotek bolet i pár týdnů.

Jsou ženy, které pozorují určitou necitlivost kolem jizvy, ale ta časem pomine. Rána samotná změní barvu z růžové na světle fialovou, až se z ní stane tenká jizva nízko na břiše.

Po císařském řezu byste neměla zvedat nic těžšího než své dítě, pokud lékař neurčí jinak. Žádné nošení košů mokrého prádla do sušárny a nakládání kočárku do auta. A když jsme u auta, nepoušejte se řídit, když vám tělo nedovoluje se pořádně otočit, abyste se podívala za sebe, anebo když ještě nejste v stavu, že zvládnete zprudka šlápnout na brzdu.

Jakmile se na to cítíte - a dovolí to i počasí - je prima vyrazit si každý den s miminkem na procházku, ale větší fyzické námaze a sportům či těžkému cvičení v posilovně se vyhněte, dokud vám to lékař neschválí. Co je nejdůležitější - dovolte sama sobě odpočívat a zotavovat se. To je zrovna něco, v čem ženy moc dobré nejsou!

Holly: Přivedete-li dítě na svět císařským řezem, potřebuje se v těle zahojit pět vrstev tkání. A to může trvat až šest týdnů. Během prvního týdne pozorujete, že se hojí řez na kůži - a smích, kašlání, kýchání a ohýbání mohou nepříjemně zabolet. Ránu udržujte suchou a čistou. Po sprše použijte na oblast hojení zvláštní ručník. Pozorujete-li červené skvrny kolem rány, hnis či se necítíte dobře, ihned kontaktujte porodní asistentku nebo gynekologa.

Kdy půjdu poprvé na velkou a jak to vůbec zvládnu, když mám stehy?

Karen: I tady platí - štěstí přeje připraveným. Takže hodně pijte, aby byla stolice měkká. Pokud jste během porodu nebo po porodu měla nějaké opoidy, možná bude zapotřebí užít změkčovač stolice, abyste se vyhnula zácpě. Když sedíte na wc, možná vám pomůže stolička pod nohy, aby byly výš - kolena nad kyčlemi - a "břišní lis" byl efektivnější. Určitě je ale dobré moc netlačit, dát si čas. Někomu dodá odvahu podpořit oblast perinea rukou či držením obkladu. I když je ta představa mnohdy děsivá, dostat ze sebe po porodu první hovínko je úžasný pocit. :-)

Claire: Většinu žen vyhlídka na první kakání po porodu velmi děsí. Ono perineum je normálně docela citlivé, natož když tam jsou stehy! Přijímejte dostatek tekutin a potravin s vysokým obsahem vlákniny (nespoléhejte, že strava v české porodnici vám dostatek vlákniny poskytne, a připravte si zásoby do porodní tašky nebo zaúkolujte návštěvu, co vám má donést dobrého a zdravého - pozn. překl.). Pro bezpečnější pocit také doporučuju přiložit na perineum obklad v podobě teplé žínky.

Holly: Nezapomínejte, většina žen, které byly po porodu šité, nemá stehy v zadečku ani bezprostředně u konečníku. Takže i když máte pocit, že vám stehy "prasknou", nebo - jak mi řekla jedna žena - budete mít neodbytnou představu, že vám snad vypadne vagína, nic z toho se určitě nestane. Nezapomínejte se utírat tak, jak vám říkala maminka, když jste byla malá holčička - zepředu dozadu. Netlačte na sebe a případně používejte podpůrný obklad, jak už bylo řečeno. Je také normální, že to po porodu chvíli trvá, než budete mít vůbec potřebu se jít vyprázdnit, ale dostatek tekutin, ovoce a zeleniny by vám měl pomoci, aby to proběhlo pokud možno bez velkého stresu. Máte-li rupturu konečníku, porodní asistentka či lékař vám předepíšou změkčovadla stolice a antibiotika. Stehy jsou opravdu pevné a byl by opravdu velký extrém, aby nevydržely.

Jak silné bývá krvácení a očistky po porodu? Co je ještě normální?

(K poporodnímu krvácení přirozeně dochází, i když jste porodila císařským řezem.)

Karen: Připravte se na to, že během prvních 24 hodin po porodu žena ještě ztratí poměrně velké množství krve - ale to bedlivě sleduje porodní asistentka. Kromě krve odcházejí i krevní sraženiny, zbytky plodových obalů apod. - tzv. očistky. V prvních dnech je to úplně běžné. Pokud vás krevní sraženiny zneklidní později v šestinedělí a trpíte silným krvácením, poraďte se s gynekologem. Případné vyšetření ukáže, že v děloze nezbylo nic, co by způsobilo další potíže. Lékaře je třeba vyhledat, i pokud pozorujete, že to, co z vás vychází, má nezvyklou barvu či zaznamenáte nepříjemný zápach. To vše mohou být známky infekce.

Krvácení by mělo týden od týdne slábnout, špinění ale často přetrává opravdu až šest týdnů po porodu - spodní prádlo Modibodi je po celou tuto dobu skvělou volbou pro každodenní pohodlí.

Claire: Během prvního týdne po porodu má krvácení obvykle tmavě červenou barvu. Pokud je později než 24 hodin po porodu intenzita taková, že z vás odcházejí sraženiny větší než golfový míček a poporodní vložky musíte měnit časteji než jednou za hodinu, řešte to s gynekologem. Během druhého a třetího týdne po porodu by se počáteční silné krvácení mělo mírnit a barevně přecházet z tmavě červené na světle růžovou či hnědou barvu. Také sraženin výrazně ubude. Intenzita krvácení může kolísat, i v závislosti na vaší aktivitě.

Holly: Některé ženy pozorují, že během kojení nebo po něm z nich vycházejí krevní sraženiny. To se děje působením hormonů. Když kojíte miminko, tělo produkuje hormony, které způsobují stahy dělohy. Pokud se vám očistky jeví jakkoli zvláštně, promluvte si o tom se svou porodní asistentkou či s lékařem. I jejich vyfocení může pomoci zjistit, zda se dají považovat za normální. Pokud vás zneklidní silné krvácení či vycházející očistky, informujte lékaře nebo porodní asisentku, případně si zavolejte sanitku. Někdy si silné poporodní kvácení žádá lékařský zásah.

Na co si dát ještě po porodu pozor... a další užitečné tipy

Karen: Vždy upozorněte lékaře na jakékoli známky infekce (zápach, teplota, neobvyklé krvácení, výtok), a pokud máte pocit, že začínáte mít zánět prsu, vyhledejte lékařskou pomoc, protože budete pravděpodobně potřebovat antibiotika, abyste zvládla fungovat a starat se o miminko.

Duševní zdraví je stejně důležité jako to tělesné. Je skvělé, když máte někoho, kdo vám pomůže s tím, co je třeba. Ženy si o takovou pomoc často neumějí říct - ale měly bychom na tom pracovat, opravdu to moc pomáhá.

Maminky, které jsou na všechno samy, zaslouží obrovské uznání - procházejí tou velikou změnou bez opory a ani neumím slovy vyjádřit neskutečnou sílu těchto žen.

Přizpůsobte svůj denní režim svým silám - večeři uvařte ráno, dokud máte dost energie. Skvělým parťákem je třeba pomalý hrnec!

Namísto tuny jednorázových poporodních vložek si pořiďte pratelné menstruační kalhotky - kromě šestinedělních očistků je využijete i později, až se vám navrátí menstruační cyklus. Kalhotky s nejvyšší savostí mají savou vložku prodlouženou, takže vás udrží v suchu, i když budete čas trávit s miminkem v posteli v poloze ležmo. :-) Najdete je pod označením Maxi-24h a Heavy-Overnight.

A i když se ještě necítíte úplně v kondici, přesto vám to může slušet! Nepropustné kalhotky mají několik variant střihů a vybírat můžete i z několika barev.

V kategorii Pro maminky najdete savé a zároveň nepropustné kojicí tílko a tvarující menstruační kalhotky.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář