Vyhledat na blogu

Představujeme první biologicky rozložitelné menstruační kalhotky!

Uveřejněno: 29.01.2022
Kategorie: , Novinky , O Modibodi

V Modibodi věříme v zodpovědné inovace

Pokud máte vagínu, asi vás také měsíc co měsíc přepadne menstruační krvácení a běžíte si pro vložku nebo tampon. Nebo možná sáhnete po nějaké udržitelnější variantě menstruační pomůcky, jako je třeba menstruační kalíšek. V poslední době si oblibu žen získávají speciální spodní kalhotky, které jsou savé jako vložka, ale nepropustné - a jsou opakovaně použitelné. Ano, mluvíme o menstruačních kalhotkách, z nichž mnohé fungují i jako kalhotky inkontinenční.

Pozornost si menstruační kalhotky rozhodně zaslouží. Prošly sofistikovaným vývojem a jsou stále hezčí, pohodlnější a funkčnější. A v podání Modibodi zase o kus udržitelnější.

Uvádíme na trh první biologicky odbouratelné menstruační a inkontinenční spodní kalhotky Biodegradable Brief. Potom, co vám po letech prádlo doslouží, se rozloží - a trvá mu to desetkrát kratší dobu než běžným syntetickým textiliím.

"V Modibodi věříme v zodpovědné inovace a jsme hrdí na to, že jsme průkopníky na poli biologicky odbouratelného nepropustného prádla," říká Kristy Chong, naše zakladatelka a generální ředitelka. "Po letech potu, krve a vědeckého bádání jsme vykročili směrem k ukončení problému životního cyklu textilií. Tohle je nový přístup k řešení menstruace a nemůžeme nebýt pyšní, že jsme vyvinuli produkt, který nejenže omezuje produkci odpadu, ale nepoškozuje naši planetu," pokračuje Kristy Chong.

 

Rozložitelným kalhotkám předcházel dvouletý vývoj a materiál je kombinací přírodních vláken a bioinženýrských syntetických textilií.

"Hlavní překážkou biologické rozložitelnosti u většiny textilií je elastan, který materiálu dodává pružnost a tím pádem pohodlnost při nošení. Spodní kalhotky mají typicky elastický pas a lem nohaviček. V Modibodi jsme tento problém vyřešili použitím superjemné struktury žebrovaného úpletu v hlavní látce, aby si zachovávala svůj tvar i bez elastanu," popisuje Kristy Chong.

Použitá pletenina kombinuje merino vlnu a TENCEL™ - rostlinné lyocelové vlákno vyráběné ze dřeva pocházejícího z udržitelných zdrojů. Absorpční vrstva využívá k odvodu vlhkosti merino vlnu, bambusové froté tekutiny absorbuje a biologicky odbouratelný TPU film (termoplastický kaučuk) dodává voděodolnou vrstvu pro nepropustnost tkaniny.

Pružné prvky v pase a kolem nohaviček jsou vyrobeny z polyamidové příze se zvýšenou biologickou odbouratelností, podíl elastanu je malý. Na skládce by se prádlo mělo rozložit přibližně za pět let, to je desetkrát rychleji než syntetická vlákna obecně. Na švy byly použity biobavlněné nitě.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář