Vyhledat na blogu

Nejčastější mýty o menstruaci

Uveřejněno: 04.12.2021
Kategorie: , Ženské zdraví , Život s menstruací

Okolo menstruace se vždy točila velká spousta polopravd a fám. A jakkoli je dnešní doba už v komunikaci na toto téma otevřenější a v mnohém i pokroková, některé mýty i nadále ve společnosti přežívají. Pojďme se podívat na ty nejčastější z nich.

Během menstruace je žena nečistá, neměla by vykonávat některé činnosti (vařit, sahat na květiny, aby neuvadly) ani chodit do kostela.

Klasická nepravda vycházející ze strachu z neznámého, kdy je krev vnímána jako něco nečistého a špatného. Tento mýtus se boří snadno, menstruační krvácení je samozřejmě zcela normální součástí každého ženského cyklu. Z našich zkušeností to i flóra snáší bez nějaké újmy. Takže v klidu, klidně si uvařte, zalejte kytky a zajděte okouknout chrámy. I když vlastně by to nebyla špatná záminka pro to, aby se vlády v kuchyni na pár dní ujal někdo jiný, ne?

Tampony a menstruační kalíšky nemohou používat panny, došlo by k protržení panenské blány.

Častá obava maminek, které tak nezřídka své mladičké dcerky odkazují na jednorázové či látkové vložky. Jakkoli my samozřejmě nedáme dopustit na naše menstruační kalhotky (pro mladé dívky máme speciální řadu RED), tak pokud s tím nemá dívka problém, může určitě používat i pomůcky zaváděné do pochvy. Tento mýtus pramení hlavně z představy, že panenská blána je jakási nepropustná bariéra, velmi často má však už sama o sobě jeden či více různě velkých otvorů. Nutno však zmínit, že k defloraci může dojít i například při sportu či masturbaci a některé dívky nemají panenskou blánu vůbec.

PMS si ženy vymyslely, aby měly na co házet svoje špatné nálady.

Bohužel, nejedná se o žádný rozmar, ale vědecky ověřený fakt. Hladiny hormonů se prokazatelně mění, estrogen klesá a naopak progesteron se začíná utvářet ve velkém. Navíc někdy ubývá i serotoninu, známého hormonu štěstí. A co je pro někoho jen mírná přecitlivělost, je pro jiné ženy už velmi omezující stav, který ohrožuje jejich partnerské i pracovní vztahy. Takže PMS existuje, tečka.

Při menstruaci nemůže žena otěhotnět.

Ne nezbytně. U cyklů trvajících kratší dobu než 28 dní, popřípadě u těch nepravidelných, už může být vajíčko připraveno k oplodnění na konci menstruace. A spermie jsou docela houževnaté a dokážou nějakou dobu přežít a na něco, jako je ovulace, už se jim docela vyplatí si počkat. A pak je tu ještě zákon schválnosti. Pokud tedy nemáte svou ovulaci opravdu v malíčku (např. s pomocí symptotermální metody), doporučujeme tuhle jízdu naostro nepokoušet.

Blízké kamarádky se synchronizují.

Jakkoli to zní jako pravý důkaz přátelství, je to bohužel mýtus. Znáte to, v horoskopech si taky najdete svoji pravdu, když ji tam chcete vidět. Málokterá z nás asi může říct, že by její cyklus trval celý život stejný počet dní, čas od času se jednoduše menstruace opozdí nebo naopak přijde o pár dní dříve. Může se tak stát, že se zrovna trefíte do dne menstruace vaší nejlepší kamarádky. Stejně tak se ale můžete synchronizovat s neznámou ženou v autobuse, jen s tou si to asi těžko sdělíte. Ačkoli byl tento mýtus již několikrát vyvrácen, mezi lidmi žije dál, představa "krevního pouta" je něco tak magického, že se toho prostě odmítáme vzdát.

Při plavání v moři vás ucítí žraloci.

Kromě toho, že při plavání díky tlaku vody téměř nekrvácíte, jedná se i v tomto případě o fámu. Jednak se dosti přeceňuje schopnost žraloků detekovat v tomto případě opravdu malé množství krve v moři. Další věc, složení té menstruační je jiné, než je tomu u normální krve, a nebyla by tak pro žraloky ani tolik lákavá. A jestli vám to ani tak nestačí, máme tu pro vás statistiku. Podle mezinárodní databáze útoku žraloků na lidi nebyl ani jediný z nich spáchán na ženě, která měla zrovna menstruaci.

Konzumace některých jídel narušuje menstruační cyklus.

V některých kulturách věří, že jsou jídla, která by menstruující žena neměla pozřít - tamarind, tvaroh, kvašenou zeleninu... Dokonce prý rýži, maso, zeleninu a kyselá jídla. Faktem je, že mezi konzumací těchto jídel a menstruačním cyklem a jeho případným narušením není žádná souvislost. Menstruace nemá žádný vliv na to, co můžete a nemůžete jíst... (tedy v případě čokolády chápeme, že menstruace je skvělá výmluva pro její zvýšenou konzumaci!).
Nicméně řada žen pociťuje během menstruace nebo před ní sklon k plynatosti, s ohledem na to je možné omezit nadýmavé pokrmy.

Menstruující dívka by měla spát od ostatních odděleně.

Menstruace není nakažlivá a nemá neblahý vliv na lidi kolem vás. Tedy není nejmenší důvod vykazovat dívky mimo jejich obvyklé lůžko, natož do kůlny a podobně.

Ženy, které menstruují, by se neměly mýt, dokud menstruace neskončí.

Tohle přesvědčení v západní kultuře už těžko najdete, ale v jiných kulturách dodnes ano. Kromě toho, jak důležitá je hygiena v období menstruace a jak důležité pro ženu je se cítit dobře - tak teplá sprcha pomáhá mírnit menstruační bolesti a křeče. Tlak vody může dočasně zastavit vytékání krve z pochvy, ale tím se menstruace nijak "neporouchá".

Cvičení, sport a fyzická námaha mohou narušit menstruační cyklus.

Spíš naopak, vhodné cvičení či jiná sportovní aktivita mohou pomoct zmírnit menstruační křeče.

O menstruaci se nemluví. Už vůbec ne na veřejnosti.

Je hanbou mluvit o bolavém kotníku, o svých vlasech či o svých botách. Ne? A jaký je rozdíl v tom, když se mluví o menstruaci? Také je to přirozená součást života. A jít si koupit menstruační pomůcky je úplně stejně "trapné" jako kupovat si šampon na vlasy.

Menstruační bolesti neexistují.

No, zkuste tohle říct některé z žen, které je mají. A žen, které trpí opravdu silnými menstruačními bolestmi (dysmenorea), je kolem 20 %. Bolesti a nevolnosti jim brání fungovat v každodenním životě, omezují je v pracovním výkonu, školní docházce apod.

Menstruačním krvácením se tělo detoxikuje.

Další omyl. Menstruační krvácení je běžná součást reprodukčního cyklu a "pouze" odchází z těla přebytečná děložní sliznice poté, co se v ní v daném cyklu neuhnízdilo žádné oplozené vajíčko.

Menstruují pouze ženy.

Tak jednoduché to není. Jsou ženy, které z různých důvodů menstruaci nemají. A menstruují i lidé, kteří sami sebe jako ženy neidentifikují. Transgender lidé mohou menstruovat.

Během menstruace nejde mít sex.

Jde, je to jen na vás...

Menstruační cyklus musí trvat přesně 28 dní.

Každý cyklus je jedinečný. Průměr je 5denní krvácení každých 4 až 5 týdnů, ale menstruace může být kratší, delší, více či méně častá nebo se může měnit z měsíce na měsíc.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář