Vyhledat na blogu

Může se spát s tamponem?

Uveřejněno: 29.01.2022
Kategorie:

I ve světě menstruace se občas objeví na obloze mráčky. Tedy přesněji řečeno, pro některé ženy je čas menstruace vyloženě obdobím temna, kdy se pokazit může kdeco, náladou počínaje... Internetové vyhledávače by mohly vyprávět o různých menstruačních trablech a trápeních. Nejčastěji kladená otázka zní: je možné mít přes noc zavedený tampon?

Tampony byly vymyšleny tak, aby fungovaly jako určitá "zátka", která po nějaký čas udrží vše tam, kde to chcete mít, dokud nepotřebuje vyměnit za "zátku" novou. Na první pohled to vypadá jako ideální řešení menstruace na noc, ale spaní s tamponem s sebou nese závažné riziko.

Ha T. Nguyen, gynekoložka z McGovern Medical School v texaském Houstonu, vysvětluje: „Víme, že čím déle je [jeden a týž tampon] zavedený, tím vyšší je riziko rozvinutí syndromu toxického šoku."

Syndrom toxického šoku (TSS) je prudce propukající bakteriální infekce způsobená zlatým stafylokokem (řidčeji streptokokem). Projevuje se vysokou horečkou, nízkým tlakem, zvracením, průjmem, zimnicí, vyrážkou. TSS je vzácný, ale velmi závažný stav, který může končit smrtí nebo ztrátou končetin.

Základní pravidlo pro používání tamponů zní: nikdy nemít jeden tampon zavedený déle než osm hodin. Pokud je tedy před vámi vidina dlouhé noci a vyspinkání dorůžova, tampon si nezávadějte. Neignorujte možná rizika, nestojí to za to.

Na úvodní otázku už tedy odpověď máme, pojďme si položit otázku jinou: jakou menstruační pomůcku na noc použít namísto tamponu? Skvělou volbou, u které TSS nehrozí, jsou menstruační kalhotky. Doba jejich používání není na rozdíl od tamponů striktně časově limitovaná. Kalhotky jsou navrženy tak, aby odváděly vlhkost pryč od těla, do savého jádra, takže můžete spát celou noc nejen v suchu, ale i v klidu - bez obav z TSS.

A jak takové noční menstruační kalhotky vypadají? Dobře! Vidíte samy - je z čeho vybírat. :-)

Sdílejte tento článek

Přidat komentář