Vyhledat na blogu

Co všechno můžete vyčíst ze své menstruace?

Uveřejněno: 13.09.2021
Kategorie: , Ženské zdraví , Život s menstruací

Ačkoli doba už pokročila, pro mnohé z nás je menstruace ještě pořád něco, o čem by nám nepřišlo tak úplně běžné a "normální" si povídat. Ano uznáváme, není jednoduché hledat nějaká pozitiva ve chvílích, kdy vás bolí břicho, záda, hormony lítají po místnosti a nejraději byste si zalezla do postele, dokud to celé neskončí. Váš měsíční cyklus si ale zaslouží mnohem větší respekt. Vaše perioda vás totiž nepřišla jen otravovat, naučte se ji vnímat a čerpat z toho, co se vám snaží říci.


Barva krve

Jakkoli může být pohled na krev pro mnohé ženy nepříjemný, dá se z barvy menstruační krve vyčíst mnohé. Zkušené uživatelky menstruačních kalíšků si jistě všimly, že barva i skupenství krve se v průběhu cyklu mění. Základní barevné schéma vypadá většinou takto:

Jasně červená je krev na začátku cyklu, je čerstvá a ještě s ničím nesmíchaná, nejvíce se tak podobá klasické sytě rudé, na kterou jsme zvyklí z filmů nebo z nehody z kuchyně.

Tmavší až hnědá začne být krev v závěrečné části menstruace. Zabarvení způsobuje fakt, že krev už je starší a měla čas se v děloze okysličit.

Růžová krev se někdy vyskytuje u čerstvě těhotných žen, zpravidla se tak stává okolo desátého dne od početí. Dobrý signál udělat si těhotenský test.

Oranžová krev nebo jiný nezvyklý odstín může signalizovat probíhající infekci v těle. Pokud zaznamenáte náhlou změnu v barvě či nezvyklém zápachu, doporučujeme se s tím co nejdříve svěřit svému lékaři.

Sraženiny v menstruační krvi

Když jsme poprvé v menstruační krvi našly větší kus sražené krve, nejedna z nás se dost možná trochu vyděsila. Není se však čeho obávat, tmavé sraženiny do velikosti jednoho centimetru jsou zcela normální. Nejčastěji se vyskytují v nejsilnější dny menstruace, kdy se uvolňují spolu s krví i části odumřelé sliznice. Pokud se u vás náhle začnou vyskytovat nezvykle velké sraženiny, zajděte se radši nechat vyšetřit od svého lékaře, ať máte jistotu, že vás tělo neupozorňuje na nějaký závažnější problém.

Náhlé prudké bolesti

Bolest podbřišku při menstruaci je pro mnohé z nás již očekávanou společnicí, a jakkoli jsme na ni často již připravené, není to nikdy nic příjemného. Bolesti způsobují malé kontrakce v děloze, která se takto zbavuje již zmiňované děložní sliznice, aby bylo místo na tu nově vznikající. I zde platí, pokud u vás dojde k náhlé prudké změně intenzitě bolestí, berte to jako signál těla, že je něco jinak. Může se jednat pouze o náhlou hormonální nerovnováhu, zároveň nic nepodceňujte, většími bolestmi trpí totiž například ženy s endometriózou či PCOS (syndrom polycystických vaječníků).

Nepravidelná menstruace

S nepravidelnou menstruací se v nějaké podobě setká v životě asi každá žena. Tělo se nám snaží dát najevo, že došlo k nějaké náhlé změně, se kterou se nedokáže tak snadno vypořádat. Typickým faktorem je stres, při kterém naše tělo uvolňuje hormon kortizol, nechvalně známý stresový hormon. Ten ve větších dávkách dokáže zastavit i periodu. K vynechání cyklu stejně tak může dojít při velké fyzické zátěži nebo při náhlých výkyvech váhy. K dalším častým důvodům patří vysazení hormonální antikoncepce, změna životního stylu či jiné zdravotní komplikace.

V dnešní době už naštěstí není jedinou léčbou nasazení hormonální léčby, jak tomu bylo zvykem v minulosti. Zastánkyně přírodní medicíny často sahají například po vaginálních napářkách z bylinek, potravinových doplňcích či k hormonální józe.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář