Vyhledat na blogu

Kauza THINX a PFAS a zdravotní nezávadnost Modibodi

Uveřejněno: 12.02.2023
Kategorie: , Novinky , Ženské zdraví

V souvislosti s nedávno uzavřenou kauzou značky Thinx chceme své zákazníky ujistit, že Modibodi nepoužívá tzv. "nesmrtelné chemikálie" známé pod označením PFA(S) – naše produkty PFAS neobsahují. PFAS je zkratka pro per- a polyfluoroalkylové látky, které prokazatelně zvyšují riziko vzniku rakoviny, vysoké hladiny cholesterolu anebo snížení plodnosti.

Modibodi navrhuje své produkty tak, aby se obešly bez jakýchkoli nebezpečných chemikálií. Nepropustná absorpční vrstva v menstruačním a inkontinenčním prádle Modibodi vzniká kombinací absorpčních materiálů a specifické šicí techniky. Vnitřní vložka obsahuje 100% merino vlnu (a to pro její jedinečnou prodyšnost, vysokou savost a odolnost vůči zápachu), dále je její součástí polyester/polyamid (pro své absorpční schopnosti) a nakonec je v nich tenká polyesterová termoplastická vrstva jako pojistka proti protečení.

Pokud jde o dodavatele, dodržuje Modibodi přísný proces due diligence, jehož součástí jsou pravidelné kontroly dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, včetně namátkových testů na PFA. Produkty Modibodi navrhujeme tak, aby splňovaly vysoké funkční standardy, nároky na udržitelnost, bezpečnost i estetiku.

Všechny naše produkty mají certifikaci pro bezpečnost výrobků Standard 100 Oeko-Tex®. Jde o mezinárodní certifikační systém pro kontrolu textilií, které jsou a musí být vyrobené výhradně jen z nezávadných materiálů. To, jak zpracováváme látky, máme také schváleno osvědčením BlueSign. Jde o certifikát nejvyšší ekologické šetrnosti a bezpečnosti, který je vydáván švýcarskou společností bluesign technologies® AG. Jde o standard pro bezpečnost a ochranu zdraví a životního prostředí při výrobě textilií. Ohled se bere na vše od suroviny, přes spotřebu energie a vody, použití chemikálií, vypouštěné emise i na bezpečnost a ochranu zdraví.

Máte-li jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

Co jsou to PFAS

Jméno "věčné chemikálie" získaly kvůli tomu, že většina zástupců PFAS je perzistentních (odolných vůči rozkladu). Všechny obsahují vazby mezi uhlíkem a fluorem, které jsou jednou z nejsilnějších chemických vazeb v organické chemii. PFAS jsou používány pro odpuzení vody a mastnoty v papírových obalech potravin, v outdoorovém oblečení, jsou přítomny v hasicích pěnách, hydraulických kapalinách, mazivech apod. Známy jsou především svým použitím v teflonu a gore-texu.

Do přírody se dostávají z odpadu, omývání ošetřených výrobků nebo praní textilu. Velkým zdrojem jsou však i zmíněné hasicí pěny. Člověk PFAS přijímá především v potravě a vodě. Největší obavy vyvolávají případy kontaminace pitné a podzemní vody v okolí průmyslových závodů, letišť a vojenských základen.

Zdroj a více informací: defence.gov.au

THINX a PFAS

Menstruační kalhotky značky Thinx se prodávaly jako udržitelná organická alternativa menstruačních potřeb na jedno použití a koupilo si je přes milion zákaznic. Ty si poslední tři roky kladly otázku, zda nevědomky nepřišly do styku s toxickými sloučeninami. Testy prováděné třetí stranou v nezávislé laboratoři potvrdily, že menstruační prádlo Thinx obsahuje víc polyfluoroalkylových látek (PFAS) a nanočástice stříbra. Potvrdilo se, že chemikálie nalezené v produktech Thinx jsou „bezpečnostním rizikem pro ženské tělo a životní prostředí“.

„Přítomnost těchto chemikálií je v rozporu se všemi dosavadními prohlášeními společnosti Thinx, že jejich produkt je netoxický, neškodný, udržitelný, organický, šetrný k životnímu prostředí a jinak bezpečný pro ženy i planetu,“ stálo v hromadné žalobě, do níž se sloučily dřívější žaloby proti Thinx. Značka Thinx souhlasila s urovnáním soudního sporu ve výši čtyři miliony dolarů; kdo si za posledních šest let koupil menstruační prádlo Thinx, můžete mít nárok na odškodné.

V e-mailovém prohlášení pro The New York Times společnost Thinx napsala, že „PFAS nikdy nebyly záměrnou součástí designu našeho produktu“ a že vyrovnání „není přiznáním viny nebo špatného úmyslu“. Své další kroky společnost směřuje k přijetí jasných opatření pro zajištění toho, aby již nedocházelo ke kontaminaci jejích výrobků PFAS a aby společnost byla transparentní ohledně používání antimikrobiálních úprav (jako je nanostříbro) ve svém prádle.

Přítomnost PFAS v produktech Thinx byla poprvé odhalena v lednu 2020, kdy časopis Sierra zveřejnil výzkum provedený ve spolupráci s University of Notre Dame, kde byly tyto chemikálie prokázány v savé vložce spodního prádla Thinx. Později téhož roku přinesly další žaloby podané proti Thinx další důkazy od třetích stran, které toto prádlo testovaly na PFAS a další toxiny.

Zdroje: nytimes.com, arnika.org

Sdílejte tento článek

Přidat komentář